Gardens

Verloren Tuinen

Pateriya ka Bagh

In de INTACH studie van 1998 heet deze tuin nog “Nagji ka Bagicha” of nog “Nayakji ka bagh”, naar de vorige eigenaar. De tuin kwam als bruidschat in de familie Pateriya. Deze familie is eerder welgesteld, en zij hadden in de late jaren ’90 de tuin grondig opgekuist, waardoor veel historische elementen verdwenen waren. Daarom leek het ons goed om met deze tuin te beginnen. Bij gebrek aan schriftelijke historische bronnen, moeten we immers al doende leren hoe zulke type tuin functioneert. In 2006 startte de restauratie, na een grondige studie van het terrein.

Op dit ogenblik is deze restauratie - op nog enkele verstevigingswerken aan het tempelplatform - afgerond. De tuin is in gebruik voor groenten, met ook jonge fruitbomen, inclusief desi mango (cf. agroforestry, conservation agriculture). Net zoals Soni ka Bagh en Khan ka Bagh, kijkt deze tuin op het grotere kunstmatige meer van Rajnagar, het Jalsena Sagar.

Omdat deze tuin de eerste is die men tegenkomt vanuit Khajuraho, wordt hier ook een klein bezoekerscentrum ondergebracht, dat tevens dienst doet als toonbank van onze gemeenschapszaadbank.

Naast een tempel, een hedendaagse kothi met waterput, heeft deze tuin ook twee samadhi-platformen.

Partners